Monthly Archives: January 2002

Näyttely 2002: Kirkollista esineistöä Itä-Hämeen alueelta

Itä-Hämeen museon vihreän päärakennuksen yläkerrassa oli vuoden 2002 ajan esillä kirkollista esineistöä Itä-Hämeen alueelta. Esineistö oli pääosin koottu museon kokoelmiin 1930-luvulla. Eniten esineitä oli Heinolasta ja Hartolasta, mutta myös muista Itä-Hämeen pitäjistä: Joutsasta, Leivonmäeltä, Luhangasta, Pertunmaalta ja Sysmästä.

Näyttelyssä oli esillä kirkkorakennuksiin, kirkollisiin toimituksiin, seurakuntaelämään ja hautausmaihin liittyvää esineistöä. Esineistö ajoitui 1600-luvulta 1900-luvulle.

Kirkkorakennuksiin kuluvia esineitä olivat mm. kirkkojen valaisuvälineet, alttaritaulu, krusifiksi ja Hartolan vanhan kirkon katon keskiosa. Samoin näyttelyssä oli esillä tulipalossa vaurioitunut kirkonkellon pala ja häpeä- eli mustapenkki kirkon eteisestä.

Kirkollisiin toimituksiin kuuluvaa esineistöä olivat esimerkiksi öylättien paistoraudat ja surusauvat tai Heinolassa ja Hartolassa käytetyt ruumispaarit. Unilukkarin sauva kertoi entisaikojen pitkistä ja vieraskielisistä kirkonmenoista. Seurakuntaelämään liittyivät niin kirkko- eli morsiusvakat, kirkkosilkit kuin hengellinen kirjallisuus. Taidokkaasti tehdyt puiset hautamuistomerkit kertoivat alueen hautausmaiden historiasta omalla tavallaan. Muistomerkkien teko on ollut ammattilaisten työtä.

Näyttely kertoi esineiden kautta läpileikkauksen itähämäläisten suhteesta kirkkoonsa ja kirkollisiin oloihin viime vuosituhannen jälkimmäisellä puoliskolla. Nykyhetkeä voi ammentaa alueen kirkoista, joista monet toimivat tiekirkkoina kesäkaudella.

Näyttely sisältyi museon peruskokoelmien pääsymaksuun. Peruskokoelmat esittelivät 1800-luvun kartanointeriöörejä, kansanomaista esineistöä 1600-luvulta 1900-luvulle ja henkilöhistoriaa kirjailija Maila Talvion ja runoilija Uuno Kailaan muistohuoneilla. Museon pihapiiriin kuuluvat niin haikutupa, kellarit kuin tuulimylly ja ratasliiteri kartanon vaunuineen ja maatalousesineistöineen.