Monthly Archives: January 2001

Näyttely 2001: Tandefelt-suvun esineistöä

Tandefelt-suku liittyy kiinteästi niin Sysmään kuin Hartolaan. Suku on lähtöisin Sysmästä ja Hartolaan Tandefeltit tulivat vuonna 1677, kun Johan Tandefelt avioitui Koskipään omistajan Silferbögelin tyttären Margaretan kanssa.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2001 Tandefelt-suvun jälkeläiset kokoontuivat Hartolaan ja Sysmään esi-isiensä jalanjäljille. Itä-Hämeen museo sijaitsee Tandefeltien rakennuttamassa vihreässä Koskipään kartanon päärakennuksessa ja sivurakennuksissa. Päärakennuksen yläkertaan ja saliin oli koottu Tandefelteihin liittyvää esineistöä.

Näyttely 2001: Palava laulu – Uuno Kailas 1901-1933

kailas

Uuno Kailas

Uuno Kailaan syntymästä tuli 29.3.2001 kuluneeksi sata vuotta. Itä-Hämeen museossa sijaitsevan runoilijan muistohuoneen lisäksi museolla oli esillä lokakuun loppuun asti näyttely, joka käsitteli 31 vuotiaana kuolleen runoilijan elämää.

Runoilija syntyi Heinolassa Kailasen ratsutilalla, vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hartola Honkapäässä ja kirjoitti ylioppilaaksi Heinolasta. Vuonna 1920 Kailas muutti Helsinkiin, jossa opiskeli ja kirjoitti suurimman osan tuotannostaan. Uuno Kailas kuoli Nizzassa keuhkotautiparantolamatkalla 22.3.1933.