Uuno Kailaan muistohuone

kirj1_2
Tuvan peräkammari on omistettu itähämäläisen runoilija Uuno Kailaan (1901-1933) muistolle. Huone on kartanon aikaan ollut palkollisten kammarina. Kailas syntyi Heinolan pitäjässä Kailasen tilalla Eevert Salosen ja Olga Honkapään esikoisena. Kolmivuotiaana äidin kuoltua Uuno joutui isovanhempien hoitoon Hartolan Honkapäähän. Kailas kuoli Nizzassa vuonna 1933 keuhkotautiin. Huoneen esineet ovat Honkapäästä eli Uunon lapsuus- ja nuoruusvuosinaan käyttämiä. Huoneen esineistö Honkapäästä lahjoitettiin museoon vuonna 1936.

Runoilija Uuno Kailaan muistohuonetta alettiin koota kirjailja Maila Talvion Helsingin laivarannassa taltioiman ja museoon kesällä 1933 tuoman runoiljan tuhkauuran käärepaperin ympärille. Uurnan ympärillä ollut käärepaperi on edelleen esillä muistohuoneessa. Lisäksi muistohuoneessa on esillä Uuno Kailaan mukana kulkeneita esineitä hänen Helsingin ajaltaan, jolloin hän opiskeli Helsingin Yliopistossa ja toimi vapaana toimimttajana ja runoilijana asuen alivuokralaisasuinnoissa ja matkkustajakodeissa. Tältä ajalta esillä on mm runoilijan matkalaukku ja suurikokoinen lompakko.

HPIM1151.JPG